Djurens päls
Här har jag försökt att göra ett material där barnet ska para ihop kort med djur och dess päls. Korten är 3 dels kort.
Djuren som är med i materialet är: zebra, giraff, ko, hund, katt, krokodil, sköldpadda, orm, får, tupp, fisk och elefant.
Är du intresserad av material eller om du kanske kan komma på fler djur som borde vara med kommentera eller maila mig [email protected]
Årstids sortering
Här har jag gjort ett sorteringsmaterial om årstiderna. De småsorteringskorten är gjorda som 3 dels kort.
Är du intresserad av materialet så maila mig [email protected]
Bondgårddjurs familjer
Montessorikort med djurfamiljerna. Det är fotografier.
Djurfamiljerna är:
ko
hund
häst
får
get
tupp
gris
Det är ett stort kort som är kontrollkort och det övre klippar man isär varje familjemedlem för sig och namnkorten för sig. Barnet ska sedan para ihop rätt familjer och lägga rättnamnkort under rätt medlem i familjen. Färgkoda på baksidan innan du laminerar det.
Är du intresserad av detta material så maila mig på [email protected]
Färgsortering
Hittade en sida med väldigt vackra bilder och då gjorde jag detta material om färger. Sidan heter Bakgrundbilder.
Materialet innehåller 8 bakgrundsbilder i färgerna grön, röd, blå, rosa, gul, orange, vit och lila. Barnet ska sedan sortera färgkorten till rätt bakgrund. Färgkorten är gjorda som 3 delskort så skriver man ut två ex av dem så kan man även använda dem till det.
Är ni intresserad av detta material så maila mig [email protected] så mailar jag det gärna till dig.
Ryggradsdjur & ryggradslösa djur
Själv har jag gjort mitt material i 3 dels kort, två kontroll kort och två textkort som enkelt förklarar skillnaden mellan ryggradsdjur och ryggradslösa djur. Det är 18 ryggradsdjur och 18 ryggradslösa djur. djuren jag har använt är:
Ryggradslösa djur: tvättsvamp, manet, snäcka, snigel, myra, spindel, humla, citronfjäril, påfågelöga, daggmask, kräfta, tusenfoting, tvestjärt, vaskorallsvamp, trollslända, nyckelpiga, gråsugga och tordyvel.
Ryggradsdjur: lokatt, skogsmus, bäver, björn, räv, rådjur, blåmes, kråka, ekorre, hare, huggorm, snok, vattenödla, abborre, haj, skogsödla, sköldpadda och ätlig groda.
Är ni intresserad av mitt material så maila mig [email protected] så mailar jag materialet till dig.
Transportmedel
Detta är ett enkelt material där barnet ska sortera olika transportmedel om man åker med dem i lufte, i vattnet eller på vägen. På varje plansch ska barnet lägga fyra kort. Vill man kan man använda korten som 3 dels kort, då skriver man bara ut korten i två exemplar.
Detta material har jag själv gjort. Vill du ha det så maila [email protected] så mailar jag det till dig.
Fåglar
Själv har jag gjort 3 dels kort/termenologikort av fågeln. De har ögon på de riktiga korten. Korten är svartvita och med text under men du själv eller barnet får färglägga rätt del. Delarna är: fågel, huvud, bröst, vinge, kropp, stjärt, ben, klor och näbb. Det finns även tre tomma kort.
Sedan har jag gjort kort på stannfåglar och flyttfåglar. Materialet består av 3 delskort på 10 fåglar som stannar i sverige över vintern och 10 som flyttar. Det finns två kort för sortering ett där det står stannfåglar med en bild av fåglar på vintern och ett med flyttfåglar och 2 kontrollplanscher så att barnet själv kan se om den har gjort rätt i sin sortering. Stannfåglarna är: kråka, pilfink, skata, lavskrika,gråsparv, talgoxe, domherre, koltrast blåmes och större hackspett och flyttfåglarna är: stare, sädesärla, sånglärka, tofsvipa, svartvit flugsnappare, hussvala, strandskata, björktrast, lövsångare och fisktärna.
Jag har även gjort vanliga enkla 3 dels kort på 40 vanliga fåglar i Sverige.
Är du intresserad av mitt material så maila [email protected] så mailar jag dig materialet du vill ha.
Svampar
Det är 3 dels kort med kort med fotograferade svampar och kort med en ganska enkel fakta text om svampen. Materialet innehåller 12 svampar, dessa är: kantarell, blodriska, Karl johanssvamp, röksvamp, taggsvamp, gul fingersvamp, röd flugsvamp, vit flugsvamp, stolt fjällskivling, bläcksvamp, smörsopp och trädticka.
Vill du ha materialet så maila mig på [email protected]
Lavor och mossor
Materialet är 3 dels kort med bilder på laven/mossan och en ganska enkel fakta text om den.
De som är med är:
islandslav, blåslav, fönsterlav, skägglav, vinterlav, norrlandslav, renlav och bägarlav
vitmossa, kvastmossa, väggmossa, husmossa, kammossa, brännmossa och björnmossa
Vill du ha material så maila mig [email protected] så mailar jag det till dig.
Sveriges landskap
Detta material om de svenska landskapen är ett stort kort som man ska laminera som det är, koda på baksidan först. Det andra kortet ska man klippa i fyra delar efter strecken. Ett kort med karta, ett kort med landskapsblomman, ett kort med landskapsdjuret och ett namnkort.
Första övningen blir att titta på det stora kortet och hitta rätt bilder och text. När barnet kan det och kanske har arbetat om landskapen på andra sätt ska de kunna lägga ihop de 4 korten till ett helt och sedan rätta sig själv med kontrollkortet överst. Eftersom Sverige har ganska många landskap så bör man ta några landskap i taget. Men målet är att barnet ska kunna alla.
Här är 3 dels kort med de svenska landskapen.
Dessa material har jag gjort själv. Skulle du vilja ha ett eget ex så maila mig på [email protected]
Rummen i huset
Själv har jag gjort detta material. Det innehåller rummen vardagsrum, kök, badrum, sovrum och barnensrum/lekrum. På varje rumplansch finns det plats för fyra kort. Korten är soffa, soffbord, tv, bokhylla, ugn, kylskåp, stol, bord, handfat, toalett, tandborste, handduk, säng, garderob, kudde, sänglampa, våningssäng, tågbana, pussel och docka. Om du vill ha detta material så kan jag maila det till dig. Kontakta mig på [email protected] .
Geografi: Algeriets wilaya
I landet Algeriet så har man uppdelning av landet i olika wilaya, ungefär som landskap i Sverige. Jag har gjort dessa 3 dels korten om dem. På korten så är en wilaya röd och namnet står under. Ska kanske tillägga att kortet är vitt och inte rosa.
Om du är intresserd av detta material så kontakta mig på [email protected] så mailar jag det till dig.
Färger
Materialet innehåller 8 bakgrundsbilder i färgerna grön, röd, blå, rosa, gul, orange, vit och lila. Barnet ska sedan sortera färgkorten till rätt bakgrund. Färgkorten är gjorda som 3 delskort så skriver man ut två ex av dem så kan man även använda dem till det.
Är ni intresserad av detta material så maila mig [email protected] så mailar jag det gärna till dig.
Afrika
Inom Montessoripedagogiken så använder man sig av världsdelslådor. de kan se olika ut, låt fantasin flöda när du gör dem. Här finns material som du skulle kunna använda och lägga i din låda om AFRIKA. Jag tror att många människor i Sverige känner till afrikanska djur men platser och miljöer och hur människor lever är det nog inte lika bra ställt med. När jag har letat runt efter Montessorimaterial om Afrika på nätet så hittar man just det bilder på afrikanska djur. Därför har jag valt att ta med några sidor som inte är Montessorisidor men som har bilder som man skulle kunna laminera och lägga i sin låda om Afrika.
Börjar med några bilder på världsdelslådor, som insperation. Klicka på bilden så kommer du till rätt sida. Happyheartmoms har färgglada lådor, lapazfarm har rejäla lådor och Montessoriforeveryone har enkla lådor i Montessorifärgerna.
Theadventuresofbear har 3 delskort om djur i Afrika hon skriver här om att hon har gjort en tärning med de olika världsdelarna på för att hjälpa sin dotter att lära sig dem. På Mymontessorijourney kan man läsa om hur hon arbetar om de olika världsdelarna i sitt klassrum.
Goldmarkmontessori har bilder från Tanzania som man kan skriva ut. Det är en karta som visar vart Tanzania ligger, bild på Jane Goodall som är känd för sina forskningar om schimpanser, bild på schimpanser, frimärken, karta på en nationalpark. Afrikas högsta berg Kilimanjaro. bild på en gnu, bild av en staty som George Lillanga har gjort och bild på en lastbil som har problem att köra på grund av att vägen inte är asfalterad. Sist följer en sidan med text om de olika bilderna. Bilderna är halva A4 sidor. Man kan skriva ut dem, översätta texten och sätta på baksidan eller så översätter man texten på lika stora kort och låter barnen para ihop text och bild om de kan läsa.
På lejardindemaria kan man här se alla afrikanska länders flaggor och huvudstäder, det står på franska men flaggorna är detsamma i allafall. Man kan också skriva ut en plansch på Afrika där varje land har en egen färg. Planschen är 2 A4 sidor stor.
På homeschoolshare kan man skriva ut 3 dels kort på afrikanska djur med fakta text också. Här kan man skriva ut 3 dels kort som visar djur men även platser, barn som leker och en hydda. Det finns även material att göra små mina böcker om olika länder vart de ligger i Afrika och om några länders flaggor.
Jag har gjort dessa 3 dels kort om var länderna ligger och dess flaggor. Är du intresserad av dem maila mig [email protected]
ETC press har 3 dels kort på de olika världsdelarna, det är textkort med och kontrollbild som denna.
Jojoebi har 3 dels kort till de olika världsdelarna. Det är en bild av mat, en på människor, en på ett hur och ett på djur. Hon skriver själv att dessa kort är väldigt generella och behöver "backas upp" med fler bilder eller saker från världsdelarna.
Walkbeside me har djurkort som man ska sortera efter i vilken världsdel de lever i.
Homeschoolcreation har flaggkort som man ska sortera efter i vilken världsdel landet ligger. De afrikanska länderna är: Egypten, Nigeria, Kenya. Marocko och Sydafrika. Roligt att även den svenska flaggan finns med i materialet.
Här finns det ritade bilder på människor i traditionella kläder från olika länder. Här kan man skriva ut de olika flaggorna till de länderna personerna kommer ifrån. Detta är inte ett Montessorimaterial men skulle kunna användas ändå. De afrikanska länderna som är med är Kenya och Ghana.
Kidsparkz har bilder på djur som bor i Afrika. Det är inte direkta 3 dels kort men skulle kunna användas som det ändå. Djuren som finns med är: zebror, leopard, vårtsvin, elefant, noshörning, antilop, krokodil, lejoninna, flodhäst, babian, hyena, struts, pelikan, giraff, flamingo, lejon, gorilla, vattenbuffel, schakal och fågel.
Tpet har några vackra stora bilder på lika platser i Afrika, det är egyptiska pyramider, Viktoriafallet, savannen och djungeln. På samma sida kan man skriva ut dessa faktakort om Afrika. Visste du att... Här kan man skriva ut djurkort på giraff,lejon, noshörning och apor. Här zebror, krokodil, gorilla och hyena och här vårtsvin, papegoja, surikat och struts. Dessa kort är heller inte Montessorikort men kan användas i en låda om Afrika.
Här är sidor med idéer på vad du kan ha i lådan.
Heartofthematteronline , skriva ut pengar från olika länder kan man göra här, squidoo har många idéer på hur man kan arbeta med världsdelar.
Ryggraddjur och ryggradslösa djur
Homemade Montessori har lagt in kort för att sortera (klassificera) ryggradsdjur (vertebrates) och ryggradslösa djur(invertebrates). Namnen på djuren står (på engelska) på djurkorten men man ser djuret/fotografiet bra. Det är 34 djur och sist är två kontrollbilder så man vet vilken som tillhör vilken grupp.
Själv har jag gjort mitt material i 3 dels kort, två kontroll kort och två textkort som enkelt förklarar skillnaden mellan ryggradsdjur och ryggradslösa djur. Det är 18 ryggradsdjur och 18 ryggradslösa djur. djuren jag har använt är:
Ryggradslösa djur: tvättsvamp, manet, snäcka, snigel, myra, spindel, humla, citronfjäril, påfågelöga, daggmask, kräfta, tusenfoting, tvestjärt, vaskorallsvamp, trollslända, nyckelpiga, gråsugga och tordyvel.
Ryggradsdjur: lokatt, skogsmus, bäver, björn, räv, rådjur, blåmes, kråka, ekorre, hare, huggorm, snok, vattenödla, abborre, haj, skogsödla, sköldpadda och ätlig groda.
Är ni intresserad av mitt material så maila mig [email protected] så mailar jag materialet till dig.
Transportmedel
Detta är ett enkelt material där barnet ska sortera olika transportmedel om man åker med dem i lufte, i vattnet eller på vägen. På varje plansch ska barnet lägga fyra kort. Vill man kan man använda korten som 3 dels kort, då skriver man bara ut korten i två exemplar.
Detta material har jag själv gjort. Vill du ha det så maila [email protected] så mailar jag det till dig.
Thelearningark har gjort ett liknande material men där sorterar man efter burkarna med land, luft och vatten i. Det är en fortsättning på en tidigare övning. Här kan man ladda ner korten. Det är den första sidan som handlar om transportmedel.
Fåglar
Det finns fåglar i alla dess storlekar och färger. De är även något som barnet ser ofta.
Montessorimaterial.org har en sida med 3 dels kort med fåglar. Det är kanariefågel, struts, uggla, papegoja, korp, flamingo, rödhake, häger och påfågel.
Goldmarkmontessori har 3 dels kort med fåglar som man ska sortera i rovfåglar, tamfåglar, sångfåglar, vattenfåglar och fåglar som inte kan flyga. Fåglarna som är med på deras kort är: tupp, parakit, höna, duva, pingvin, struts, emu, uggla, hök, falk, svan, gräsand, Kanada gås, rödhake, ekorre, kardinalfågel, trätrast, Kentuckey sångare, hackspett, stork, påfågel, flamingo, strutsägg, fågelbo, fjäder, vinge, näbb, rödhake ägg, fot och två fågar som jag inte hittade någon översättning på blue jay och wood pewee. Det finns dock inget svar på vilken fågel som hör till vilken kategori.
Montessoriprintshop har tecknade bilder av fåglar som man ska sortera efter vilka som är likadana. Materialet består av 15 fåglar.
Den franska sidan Mamankangourou har 3 dels kort med fåglar. En del av korten är med ritade bilder och andra är fotografier. Fåglarna är 2 sorters ugglor, pelikan, kakadua, stork, korp, falk, fiskmås, häger, svala, albatross, koltrast, blåmes, skata, hackspett, rödhake, duva, öron, struts, tucan, duva, emu och några som jag inte känner igen.
Thehomeschoolden har några 3 dels kort som det även står i vilken världsdel fågeln lever. Man kan använda korten tillsammans med världskartan. På sidan kan man även läsa och se idéer på mer praktiska aktiviteter kring fåglar och ägg. Hon rekommenderade att även titta på MyMontessoriJourney för att få fler ideer. Läs här, här och här.
På thatresourcesite kan man hitta ritade fågelbilder som är till en bok som heter "Burgess Bird Book for children". det är 9 sidor med 6 fågelbilder på varje.
Jojoebi har 3 dels kort med olika sorters pingviner.
Tiredneedsleep har dessa 3 dels kort på fåglar. På sidan får man också intruktioner hur man kan lyssna på alla de fåglar som finns på korten.
Själv har jag gjort 3 dels kort/termenologikort av fågeln. De har ögon på de riktiga korten. Korten är svartvita och med text under men du själv eller barnet får färglägga rätt del. Delarna är: fågel, huvud, bröst, vinge, kropp, stjärt, ben, klor och näbb. Det finns även tre tomma kort.
Sedan har jag gjort kort på stannfåglar och flyttfåglar. Materialet består av 3 delskort på 10 fåglar som stannar i sverige över vintern och 10 som flyttar. Det finns två kort för sortering ett där det står stannfåglar med en bild av fåglar på vintern och ett med flyttfåglar och 2 kontrollplanscher så att barnet själv kan se om den har gjort rätt i sin sortering. Stannfåglarna är: kråka, pilfink, skata, lavskrika,gråsparv, talgoxe, domherre, koltrast blåmes och större hackspett och flyttfåglarna är: stare, sädesärla, sånglärka, tofsvipa, svartvit flugsnappare, hussvala, strandskata, björktrast, lövsångare och fisktärna.
Jag har även gjort vanliga enkla 3 dels kort på 40 vanliga fåglar i Sverige.
Är du intresserad av mitt material så maila [email protected] så mailar jag dig materialet du vill ha.
Svampar
På Montessori in Bloom kan man läsa om hur hon introducerar svampar i sin klass. De börjar med det konkreta. Att känna och lunkta på svampar. Sedan går de vidare till att som här matcha svampen med ett fotografi av samma svamp. Därefter använder de sig av 3 dels kort på svampar och kort som lär ut de olika delarna av svampen och svampens livscykel. De gör även risotto på svampen, alla barnen var inte lika förtjusta i detta.
Därefter gör de en praktiska livets övning
Där barnet delar svampen och även kan smaka på den. Fler bilder finns här. De äter smabosa med svamp och spenat i och i slutet så baar de även bröd på svamp.
Jag hittade inga 3 dels kort på svampar så jag gjore ett eget material.
Det är 3 dels kort med kort med fotograferade svampar och kort med en ganska enkel fakta text om svampen. Materialet innehåller 12 svampar, dessa är: kantarell, blodriska, Karl johanssvamp, röksvamp, taggsvamp, gul fingersvamp, röd flugsvamp, vit flugsvamp, stolt fjällskivling, bläcksvamp, smörsopp och trädticka.
Vill du ha materialet så maila mig på [email protected]
Lavar och mossor
Materialet är 3 dels kort med bilder på laven/mossan och en ganska enkel fakta text om den.
De som är med är:
islandslav, blåslav, fönsterlav, skägglav, vinterlav, norrlandslav, renlav och bägarlav
vitmossa, kvastmossa, väggmossa, husmossa, kammossa, brännmossa och björnmossa
Vill du ha material så maila mig [email protected] så mailar jag det till dig.
Svenska landskap
Detta material om de svenska landskapen är ett stort kort som man ska laminera som det är, koda på baksidan först. Det andra kortet ska man klippa i fyra delar efter strecken. Ett kort med karta, ett kort med landskapsblomman, ett kort med landskapsdjuret och ett namnkort.
Första övningen blir att titta på det stora kortet och hitta rätt bilder och text. När barnet kan det och kanske har arbetat om landskapen på andra sätt ska de kunna lägga ihop de 4 korten till ett helt och sedan rätta sig själv med kontrollkortet överst. Eftersom Sverige har ganska många landskap så bör man ta några landskap i taget. Men målet är att barnet ska kunna alla.
Här är 3 dels kort med de svenska landskapen.
Dessa material har jag gjort själv. Skulle du vilja ha ett eget ex så maila mig på [email protected]
Algeriets wilaya
I landet Algeriet så har man uppdelning av landet i olika wilaya, ungefär som landskap i Sverige. Jag har gjort dessa 3 dels korten om dem. På korten så är en wilaya röd och namnet står under. Ska kanske tillägga att kortet är vitt och inte rosa.
Om du är intresserd av detta material så kontakta mig på [email protected] så mailar jag det till dig.
Äpplet
På abcteach kan man ladda ner dessa 3 dels kort/terminologikort av äpplet. Delarna är: äpple, skälk, skal, fruktkött, frön.
På Goldmarkmontessori kan man skriva ut liknande men där får man färglägga rätt del själv.
På Montessoriforeveryone kan man skriva ut dess 3 delskort som handlar om äppelträdets livscykel.
Korten är frö - planta - träd - knopp - blomma och äpple. Det finns också ett kontrollkort med. Jag skrev ut materialet två gånger och ett exemplar tejpade ihop korten till en dagspelsbok som kontroll istället för korten.
På prekinders kan man skriva ut dessa vackra kort där barnet ska se vilken bild som inte är lik de andra. Man kan låta barnet lägga en plockig på det äpplet som inte är lik de andra. Annars kan man klippa isär korten och lägga ut korten på en rad. Barnet kan då vända det felaktiga kortet upp och ned. Materialet har åtta kort 4x4 rutor.
Dessa kort från abctech ska man göra hål i och så ska barnet sy. Bra att laminera korten innan för då kan man använda dem om och om igen. Annars får man skriva ut på kartong papper.
Här och här finns 3 delkort om fruktträd som man kan skriva ut och låta barnen lära sig fler frukter än äpplet.
Hela och halva frukter
Var kommer sakerna ifrån?
På Montessoriforeveryone kan man skriva ut ett material där barnet ska para ihop 3 kort som visar vart sakerna kommer ifrån. Skriv ut korten och färgkoda dem på baksidan innan du laminerar dem.
får - garn - stickad tröja
trä - pappersmassa - papper
vete - mjöl - bröd
ko - mjölk - smör/ost
bomull - tråd - kläder
På kellyskindergarten kan man skriva ut en annan variant. Där är det två pusselbitar som ska sättas ihop men det handlar om samma sak. Vad kommer sakerna ifrån?
russin - vindruvor
ketchup - tomat
kött - ko
inlagdgurka - gurka
tröja - bomull
isbitar - vatten
tuggummi - träd
bacon - gris
glas - sand
stickad tröja - får
tidning - skog
honung - bi
mjölk - ko
ägg - höna
vete - bröd
Hälsosam mat
På Montessoriforeveryone kan man ladda ner denna matpyramid. Till den finns det kort som tillhör de olika grupperna och som barnen ska sortera. Det finns namnlappar till de olika grupperna och instruktioner hur man kan använda materialet.
På sparklebox kan man skriva ut dessa kort som barnen ska sortera i hälsosam mat och icke hälsosam mat. Materialet innehåller 20 kort och bilderna är tecknade.
Rummen i huset
Rummen i huset och sakerna som tillhör de olika rummen är något som barnen lätt kan relatera till eftersom alla ha dem.
På Montessorimaterials har de kort med objekt från de olika rummen. Korten om badrummet innehåller: badrum, toalett, toalettpapper, badanka, badkar, handduk, tvättlapp, tvål, schampoo, spegel, handfat och tandborste. Sedan finns det även med baksidor till bilderna som är bilden av badrummet. Detta gör att korten blir självrättande. Sovrummets kort är: sovrum, kudde, säng, täcke, byrå, nattduksbord, garderob, lampa, kläder, skor, fönster och alarmklocka. Kökets kort är: kök, sked, brödrost, microvågsugn, spis, glas, flattallrik, gaffel, kniv, djuptallrik, kylskåp och diskho. Lekrum med leksaker. Korten är endast bilder och ingen text. Leksakerna är: leksakslåda, bokstavsklossar, duploo, bilar, leksaksspis, docka, leksaksmat, gunghäst, bultbräde, leksakståg, klossar, boll, nalle, dockskåp, käpphäst, gubben i lådan, snurra, tågbana och skrinda. Till dessa bilder finns ingen baksida.
Montessoriforeveryone har 3 dels kort. Vardagsrummet har korten: vardagsrum, planta, spegel, lampa, fåtölj, soffbord, ottoman, tv, bokhylla, matta, soffa, fotoram, eldstad, blomarrangemang och tavla. Sovrummet har korten: sovrum, säng, spegel, lampa, byrå, galge, garderob, kudde, matta, bokhylla, kläder, skor, nattduksbord, alarmklocka, skrivbord och tavla. Köket har korten: kök, äggklocka, tallrik, hushålspapper, microvågsugn, salt och peppar, måttset, stekpanna, skål, tvättsvamp, brödrost, diskbänk, visp, spis, bestick och kylskåp.
Här kan man skrivaut kort men det finns ingen namntext på korten utan bara fotografier. Korten är: diskho, spis, kylskåp, kastruller, koppar, bestick, toalett, tandkräm, badanka, badkar, handdukar, dusch, säng, leksakslåda, kudde, nalle, skrivbord, väckarklocka, soffa, tv, soffbord, matta, blomma och tavla. Det finns även namnlappar till de olika rummen kök, vardagrum, sovrum och badrum och kontrollplanscher på varje rum. På dessa planscher finns de 6 rätta korten med.
Montessoriforlearning har 3 dels kort på saker som finns i köket. Korten är: tallrik, glas, mugg, skål, burköppnare, brödrost, gaffel, skärbräda, sked, kniv, stekpanna, kastrull, kaffekanna, visp, stekspade, brödkavel, tratt, rivjärn, potatisskalare och tång.
Själv har jag gjort detta material. Det innehåller rummen vardagsrum, kök, badrum, sovrum och barnensrum/lekrum. På varje rumplansch finns det plats för fyra kort. Korten är soffa, soffbord, tv, bokhylla, ugn, kylskåp, stol, bord, handfat, toalett, tandborste, handduk, säng, garderob, kudde, sänglampa, våningssäng, tågbana, pussel och docka. Om du vill ha detta material så kan jag maila det till dig. Kontakta mig på [email protected] .
Grodan
Montessoriprintshop har kort med grodans olika delar. Det är 3 dels kort/terminologikort och delarna är: öga, framben, mun, bakben, fötter, huvud, nacke och kropp. I slutet finns några omålade grodkort. Dessa kort är med fakta om grodans olika delar.
Samma sida har även dessa tecknade grodkort som man ska passa ihop de som är lika. Det är 20 olika små grodkort.
Montessorimom har tecknade kort om grodans livscykel. Från ägg till vuxen groda. Här kan man skriva ut fotografikort om livscykeln. Sparklebox har grodans livscykel i stora A4 bilder. Bilderna är tecknade i färg. Sparklebox har också bilder i svart och vitt. Barnet ska klippa och klistra bilderna i rätt ordning.
På sidan Lapazfarm har de gjort denna fina bok om olika djurs livscykel. Fin ide och då kan även barnet gå tillbaka och läsa i boken.
Subtraktion
På Montessoriforlearning kan man skriva ut dessa talkort med subtraktionstal. Ental, tiotal, hundratal och tusentalen har "Montessorifärgerna" grön, blå, röd och grön.
Det finns tal med
ental med ental
tiotal med ental
hundratal med ental
hundratal med tiotal
hundratal med hundratal
tusental med ental
tusental med tiotal
tusental med hundratal
tusental med ental
Det finns tal där man måste växla och där man inte måste det.
Addition
Inom Montessoripedagogiken har ental, tiotal, hundratal och tusental olika färger. På Montessoriforlearning kan man skriva ut papper med tal där ental, tiotal, hundratal och tusental har "sina" färger. Man kan klippa ut dem till kort. Svars papper finns också med.
Det finns
ental med ental
ental med tiotal
ental med hundratal
ental med tusental
tiotal med tiotal
tiotal med hundratal
tiotal med tusental
hundratal med hundratal
hundratal med tusental
tusental med tusental
Levande & ickelevande
Hon skriver att arbetat delas in i övningar.
1. levande och icke levande objekt
2. levande och icke levande med kort
3. levande, icke levande och de som har left
4. växtriket och djurriket
5. ryggradsdjur och ryggradslösa djur
6. ryggradsdjur
7. ryggradslösa djur
Sedan kan man gå vidare och studera varje djurs delar och deras livscyklar.
Här får ni förslag på sidor som har korten till övning 2 att sortera levande och ickelevande genom kort.
Jojoebi har fina fotograferade kort och en kontrollplansch så att barnet kan självrätta sitt arbete. Bilden ovan är från hennes materiel. det är 24 kort.
3readers´s blogg har kort som med engelsk och spansk text. Det är 16 fotograferade kort.
Dessa kort kommer från ETC-Press Inc. . Det består av 20 kort, 10 av varje. Man kan också sortera dem i växter och djur kort.
På Homemademontessori kan man också skriva ut kort. Korten på de levande objekten är indelade i de 5 växt- & djurrikerna.
Maitrilearning kan man skriva ut en plansch som hjälper en i indelningen av det levande.
Armens delar
Efter att ha lärt sig kroppens olika delar så kan man lära sig de olika delarna av armen. På abcteach kan man skriva ut bilderna ovan.
Det är 3 dels kort som är tecknade. Delarna som finns med är: arm, armbåge, underarm, vrist, hand, överarm och skuldra.
Kroppsdelar
Kroppens delar är bra för barn att kunna. På sidan unitedteaching kan man ladda ner korten på bilden ovan. Kroppsdelarna på korten är: händer - arm - tumme - fingrar - knän - mage - rygg - skuldra - ögonbryn - öra - hår - panna - tunga - tänder - mun - kind - haka - öga - näsa - ben - tår - fötter.
Annars kan man ladda ner kort från Juf Sanne Lesidee. Hennes kort är inte 3 dels kort men kan användas som det. Det är fotograferade bilder och kroppsdelarna på korten är: öra, hand, mun, fot, hals, ansikte, ben, hår, näsa ,lungor, rygg, öga, mage, tänder, ögonbryn. knä, haka och skuldra.
Classroomclipart har bilder på kroppen inre delar som man kan använda sig till att göra eget material.
Jorden
Här arbetar barnen med jordens innanmäte. De använder sig av en jordglob, en jord som de har gjort av lera och som man sedan skär itu och då visas de olika lagren som finns inut jorden.
Jag har hittat dessa kort på flera sidor. Här kan man hitta fyra kort som visar de olika lagren på engelska är det inner core - crust - mantle och outer core. Om man vill ladda ner korten som visas på bilder så finns de här. Det är 3 dels kort med textkort också. Här finns en trejde version. De innehåller 5 kort men här finns inga texter med. På första kortet ser man jorden i färg.
På The learning ark hittade jag ett inlägg om hur man arbetar med longitud och latitud. Hon säljer sina kort, men på Montessoriforeveryone kan man skriva ut gratis. Där finns 3 dels kort som visar longitud och latitud, textkort, en världskarta som visar hur de ser ut på kartan, kort som visar hur de ser ut från de två polerna och bilder på hur longitud och latitud ser ut med landmassorna på globen. I slutet följer ett papper om hur du ska arbeta med materialet.
Månaderna
På The learning Ark har hon arbetat med de 12 månaderna. först har hon lagt en gul cirkel i filt i mitten och barnen ska lägga namnkort på de tolv månaderna runt den i rätt ordning och sedan kan de använda sig av dessa månadesbilder. Även om bilderna inte är svenska så tycker jag att de stämmer bra ihop med de svenska förhållandena. På baksidan har hon färgkodat månadsbilderna i årstidsfärgerna för att kunna använda samma kort i årstidsövningar.
Här kan man skriva ut ett årstidsmaterial på arabiska och engelska. Det är inga kort utan bakgrundsplanscher där barnet ska lägga månadslapparna på. Det är inte ett Montessorimaterial men väldigt fint och kan kanske användas som det ändå.
Vill även länka till denna sida, dockmormor, här beskriver hon hur de har arbetat med månaderna på ett konkret sätt på sin förskola.
Morgonrutiner
På Prekinders kan man skriva ut 3 dels kort om barnets dag. det är fina fotografier. Korten är sova - vakna - klä på sig - tvätta ansiktet - borsta tänderna, äta frukost - borsta håret - gå till skolan.
Skriv ut två exemplar och färgkoda dem på baksidan innan du laminerar dem. Låt barnen lägge dem på en rad från vad man gör först (sover) till att skoldagen börjar.
Årstider
Att arbeta med barn om årstider är tacksamt eftersom det går att göra så konkret utomhus.
Detta material är från A la douce. Barnets ska lägga 8 kort på rätt årstidsbild.
Höst och sommarkläder
Montessoriforeveryone har flera olika material som är gratis och som handlar om årstider. Här ska man sortera kläder efter årstid. Skriv ut, färgkoda på baksidan och laminera det. Det är fem klädesplagg för varje årstid. Jag själv tycker att korten paraply, stövlar och regnjacka tillhör mer hösten än våren i Sverige. Detta material visar hur trädet ser ut under de olika årstiderna. På sidan finns också kort för varje årstid. Det är 16 kort för varje årstid. Vår, sommar, höst /thanksgiving och vinter/jul.
Var bor djuren?
Hittade detta vackra material på en fransk sidan, A la douce . Det finns 12 bakgrundsbilder och 60 djurkort att skriva ut, alla är väldigt vackra. Barnets uppgift är att lägga ut djurkorten på den bakgrundsbilden som visar var djuret bor.
Bakgrunderna som finns är: öken, skog, djungel, snölandskap, bondgård, havet, savannen, fält, trädgården, huset, damm och berg.
Land, vatten & luft
Bilden hittade jag här, där man också kan läsa en förklaring på hur övningen går till.
I Montessoriövningen använder man sig av tre burkar när man ska illustrera detta med land, vatten och luft. I en burk får barnen lägga lite jord, i en häller man vatten och den sista blåser man in luft.
Sedan ska barnen använda sig av kort som barnet ska sortera efter om det är land, vatten eller luft på kortet.
Dessa fina kort hittade jag på här. På Leptir kan man hitta mindre bilder. Hon har med djurbilder också. Härkan skriva ut hennes bilder http://www.scribd.com/doc/25331365/Kopno-Voda-Zrak-Sortirano. Jag hittade även kort som hade texten på kinesiska, men förklaringen är på engelska och det är inte text på alla bilderna, bara på rubrikbilderna.
Thelearningark har småkort med bilder som man kan använda att sortera med. Sidan två är djur och sidan ett är transportmedel. Ladda ner korten här. Här och här kan du läsa om hur hon har presenterat materialet.
Bruna trappan & rosa tornet
+
Bruna trappan & Rosa tornet kan man arbeta med tillsammans. På Montessori Free Fall har hon lagt in bilder på hur hennes dotter har arbetat med bruna trappan och sedan rosa tornet. Sedan har dottern fått bygga ihop dem som hon själv ville. Till slut har hon visat flickan kort på hur man kan bygga ihop bruna trappan och rosa tornet tillsammans. Jag kopierade bilderna och lade in dem i word och skrev ut dem och laminerade dem för att barnen på förskolan skulle kunna titta på dem och bygga likadant.
På Our Montessori Story kan man läsa att hon har gjort bilderna till album och ställt fram till sitt barn.
Här kan man läsa mer om materialet bruna trappan och rosa tornet, hur man intoducerar materialetm hur man bär det rosa tornet och några övningar som man kan göra med sitt barn. Texterna är på engelska men inte allt för svåra.
Magnetiskt och inte magnetiskt
Denna bricka med tre korgar och ett antal föremål, några som är magnetiska och några som inte är det kan man köpa här. Annars kan man göra en enkel variant själv.
På sidan My Montessori Journey kan man läsa om hur hon har gjort en egen variant av detta att ha i sitt klassrum. På Chasing Cheerios så försöker de fiska upp sakerna med en magnet för att testa vilka som är magnetiska och vilka som inte är det. Här testar de magnetism på ett annat sätt och de går vidare i sina övningar här.
Här kan man skriva ut fina kort på saker som barnet sedan ska testa om de är magnetiska eller inte och sortera korten efter det. När barnet har testat detta några gånger kan de bara använda sig av korten och sortera dem. Här kan man skriva ut eller titta på hur ett papper där man ska sortera på kan se ut. Om man laminerar papret så håller det längre.
Pick-upens delar
På sidan walk beside me kan man skriva ut dessa 3 dels korten om en pick-up tuck. Hon skriver på sidan att hon har gjort dem väldigt enkla så att hennes son kan läsa dem själv, eller de flesta orden och sedan lista ut de andra.
Sådana här kort kan man göra själv ganska enkelt. Välj något som du vill att ditt barn ska lära sig de olika delarna av, ett flygplan, en elefant , ett hus eller något annat. Leta efter en bra bild på detta föremål på nätet, sök på coloring och sakens namn på engelska så blir det enklare. Jag använder mig av power point när jag gör mitt material men det finns flera olika program att använda sig av. Jag mäter där upp storleken på korten som jag vill ha och lägger till en mindre ruta för texten. Sedan klistrar du in din bild på så många kort som du vill ha och skriver de olika delarnas namn under på textrutan. Skriv ut två exemplar av korten och färglägg den del på bilderna som texten säger. Det ena kortet klipper du itu mellan bilden och text och den andra behåller du hel. Laminera korten och använd dem.
Båtens delar
Båtens delar kan kanske vara något som man vill lära barnet. Här kan man skriva ut en enklare variation på kort som vänder sig till lite yngre barn och här kan man skriva ut en lite svårare version. Den enklare består av 3 dels kort och den svårare är bild, namn och förklaringstext. Jag skulle nog ta och börja med den enklare och sedan gå över till den lite svårare om barnet visar fortsatt intresse för båtens delar.
Månens faser
Månen är något som är lätt att prata med barn om. Det är något som de kan se på himlen och som man kan peka utm till skillnad från andra planeter eller vår egen jord.
Här kan man skriva ut krt om månens olika faser. Det finns ett roblem när man vill översätta dessa kort och det är att alla faser har inte ett namn på svenska. Detta upptäckte jag när jag skulle översätta korten till förskolan som jag arbetar på. Det finns 8 olika faser så det finns 8 sidor med kort. Det är 3 dels kort med bilder av månen och kort med en enkel text som förklarar de olika faserna. Här kan ni skriva ut en kontrollplansch till korten så att barnet själv kan kontrollera sitt arbete. Bilderna på dessa kort är fotograferade.
Här är kort som är ritade och här. De är inte 3 dels kort utan för att använda som memory ungefär, men man kan använda dem som 3 dels kort eftersom det är en bil och en text.
Land och vattenformer
Land och vatten kort kan vara antingen som ovanm tecknade eller i fotograferade i naturen. Här har jag samlat båda sorterna. Man ska börja med att arbeta i riktig lera och vatten sedan introducerar man de tecknade korten och till sist de fotograferade verklighets korten.
Här kan man skriva ut som på bilden ovan. 10 kort. Här kan man hitta kort som har definitionen på de olika korten. Texten är på engelska men inte så lång.
Här kan man skriva ut riktiga fotografier. De är fint gjorda. Här är hemmagjorda kort och de är i en mindre storlek.
Här finns en hel sida om hur man kan arbeta med detta material och fler länkar.
Molntyper
På denna sida kan man skriva ut 28 tre dels kort med olika molntyper. Det finns en kontrollplansch som på bilden ovan och en bocklet.
Solsystemet och planeterna
Här kan man skriva ut 3 dels kort om de olika planeterna och de andra himlakropparna i solsystemet. Dessa kort är på franska. Även på denna sida kan man hitta två set med kort.
Det kan vara bra att ha en bild av solsystemet. Här kan man hitta en i svart/vitt som avbildar solsystemet uppifrån
Här finns en plansch och kort om solsystemet. Man måste dock ladda ner dem på datorn och spara den och de kan ta lite tid. Men det är väl värt det. Detta är en webshop som har en del gratis material så materialet är proffesionellt gjort.
Färgkort
När man arbetar med fäger kan man arbeta med färgcylindrar eller färgkort. Här kan man skriva ut egna färgkort som man kan ha som de är eller göra egna färgcylindrar av hårdkartong eller trä.
Rosatornet
Rosa tornet är ett sensoriskt material. Här kan man skriva ut bilder som man kan använda sig av. Det är bilder i färg. En sida där alla klossarna ska ställas tillsammans och sedan är det kort till varje klossm från den största klossen till den minsta. Det finns ingen text på korten så det är bara att skriva ut, laminera och sedan att använda.
Här och här kan man skriva ut kort där man tränar orden stor, större, störtst, liten, mindre, minst. Orden står på engelska men det kan man lätt översätta och klistra över innan man laminerar korten. Vill man göra dem till 3 dels kort så skriver man bara ut två exemplar.
Man kan också träna räkning med klossarna här finns kort med siffror. Om man vill ha korten med räkneorden så finns de på franska , engelska eller spanska så finns det.
Om man inte har råd att köpa ett rosa torn så kan man försöka att göra ett eget. På ahandmadechildhood kan man se hur hon gjorde sitt torn, som hon lät vara omålat. Även hon som bloggar på Montessoriathome har gjort ett eget rosa torn.
Färghjul
Men man kan även göra ett eget med hjälp av denna svart/vita mall.
Det är bara rubriken som står på engelska och det är lätt att översätta.